Eurozóna nabízí nejlevnější kancelářské prostory na světě, zjistil průzkum JLL

• Průměrný nájem za metr čtvereční za rok činí v eurozóně 630 dolarů, ve srovnání s 850 dolary v Americe a 1 110 dolary v Asii a Tichomoří
  • Cena je ale jen část všech nákladů; stále významnější roli hraje pro investory a nájemníky také vybavení a technologická infrastruktura nebo dostupnost talentům

LONDÝN a PRAHA, 7. prosince 2017 - Podle nové zprávy společnosti JLL se v eurozóně vyskytují nejlepší kanceláře v poměru ceny a kvality. Za prémiové prostory tu nájemce zaplatí v porovnání se zbytkem světa nejnižší částky. Nalezení nejlepší lokace ale už dnes není jenom o penězích za nájem.

Každoroční Premium Office Rent Tracker (PORT) porovnává náklady obsazených kancelářských prostor na 54 trzích ve 46 hlavních světových městech. Letošní průzkum společnosti JLL zjistil, že eurozóna patří mezi nejkonkurenceschopnější lokace, jelikož nabízí kancelářské prostory na té nejvyšší úrovni za nejnižší ceny. V průměru tu nájemce zaplatí 630 dolarů za metr čtvereční, což je ve srovnání s Amerikou (850 dolarů) a s Asií a Pacifikem (1 110 dolarů) podstatně méně. Nejvýhodnější trh pak nabízí konkrétně evropská města jako Varšava (400 dolarů), Brusel (480 dolarů), Amsterdam (490 dolarů), La Défense, Paříž (520 dolarů) a Berlín (560 dolarů).

Na druhém konci žebříčku se ocitly jako nejdražší prémiové kanceláře na světě ty, které se nacházejí ve městech Hongkong (3230 dolarů), Midtown v New Yorku (1940 dolarů) a londýnský West End (1930 dolarů).

Neil Prime, ředitel Office Agency JLL pro Velkou Británii, řekl: "Zatímco náklady jsou kritickým faktorem při hledání kancelářských prostor, stále je to jen jeden dílek hádanky. Podnikatelé si stále více uvědomují, jak může být jejich nemovitost výkonným nástrojem při hledání talentů a zvyšování produktivity zaměstnanců. A to má vliv na rozhodnutí o lokalitách a typech kanceláří. Nedávný průzkum JLL* zjistil, že pouze polovina ze 7 300 zaměstnanců po celém světě cítila, že jejich pracovní prostor jim umožňuje pracovat naprosto efektivně. A to je důležitá informace jak pro podnikatele, tak pro investory.“

Technologicky vyvinutá a bohatá města jako jsou Londýn (West End: 1930 dolarů, City: 1080 dolarů) a Stockholm (940 dolarů), patří mezi lokality s nejvyššími nájmy v Evropě. Vysoká koncentrace talentů a aktivity podniků zvyšují nájmy také v dalších evropských městech s pověstí dobré kvality života: nájemné ve Varšavě a Berlíně od roku 2014 výrazně vzrostlo a nárůst v Amsterdamu je nejvyšší od roku 2008.

Marie-Laure De Sousa, vedoucí Office Agency JLL ve Francii, řekla: "Čtvrť La Défense v Paříži je skvělým příkladem trhu, který nabízí skutečnou a cenově dostupnou příležitost získat přístup k prémiovým kancelářským prostorům v konkurenceschopném městě, kde prémiové nájmy mohou dosahovat až 850 dolarů za metr čtvereční ročně a které přitahují globální talenty a inovace. Díky velkému rozvoji Paříže a nadcházejícím olympijským hrám bude hodnota oblasti La Défense růst jak z hlediska návratnosti investorům, tak i kvality života, kterou nabízí přítomnému byznysu a lidem pracujícím v těchto budovách."