Aktuální žebříček nejaktivnějších developerů administrativních nemovitostí v Praze

Trh s kancelářskými nemovitostmi v Praze se v letech 2017 zvětší svou nabídku nových prostor o 151 000 m2, což představuje 13% nárůst ve srovnání s desetiletým průměrem. Podívejme se na nejvýznamnější hráče v segmentu developmentu kanceláří.

Trh s moderními administrativními prostory v Praze

V současné době se v Praze nachází v různých fázích výstavby celkem 340 000 m2 nových administrativních prostor s plánovaným dokončením v letech 2017 - 2019. Z toho by mělo být 151 000 m2 dokončeno v letošním roce. Jednoznačně nejaktivnějším developerem je v současnosti česko-slovenská skupina Penta, která v současnosti staví téměř 40 000 m2 v areálu Waltrovka v Praze 5. Díky aktivitám Penty (projekty Dynamica a Mechanica) a rozšíření centrály ČSOB o další 30 000 m2 je dnes Radlická lokalitou s nejrozsáhlejší výstavbou kanceláří v hlavním městě.

Druhým nejaktivnějším developerem je v současnosti Skanska Property Development, která v Q1 2017 pracovala na kancelářských projektech Five (Praha 5) a Visionary (Praha 7), k nimž se nejnověji připojil i projekt Praga Studios (Praha 8). Na pomyslném třetím místě se umístila developerská společnost Passerinvest Group. Ta zpětně odkoupila budovy BB Centra A a B, které nyní prochází kompletní rekonstrukcí do nejvyššího standardu. Passerinvest Group již pro svou budovu A získal výhradního nájemce – od poloviny roku 2018 by zde měla sídlit centrála společnosti Moneta Money Bank.

„Ekonomický růst, pokračující expanze firem a přirozený cyklus životnosti prostor (resp. jejich obměna po zhruba 10-15 letech užívání) přiměl řadu developerů k tomu, aby začali připravovat rozsáhlé administrativní projekty. V současné době se staví několik budov o ploše 20 000 m2 a více. Patří k nim např. Rustonka, Main Point Pankrác či rekonstrukce budovy Telehouse. Je třeba říci, že důvěra (nejen těchto) developerů je oprávněná. Z celkem 151 000 m2 nových kanceláří, které by měly být dokončeny v letošním roce, bylo na konci Q1 celkem 40 % předpronajato,“ říká Blanka Vačkova, vedoucí průzkumu trhu poradenské společnosti JLL.

„Pražský kancelářský trh se může pochlubit nejnižší neobsazeností od roku 2008 a to na úrovni 9,4 %. Firmy, které hledají své nové sídlo, si mohou vybírat ze široké nabídky, nicméně stále platí, aby firmy věnovaly hledání vhodných prostor a vyjednání kvalitních podmínek dostatek času, tj. nejméně 1,5 – 2 roky. Časová tíseň na straně nájemce je téměř vždy zárukou horšího řešení (méně vhodná budova, méně vhodné prostory, vyšší nájemné apod.), dodává Aleš Novotný, Associate Director v Oddělení zastupování nájemců poradenské společnosti JLL.

V horizontu 2019 – 2022 se chystá řada zajímavých projektů jak v centru – Masarykovo nádraží (Penta), Savarin (Crestyl), Vinohradská (HB Reavis), tak v tradičních zavedených business lokalitách – Prahy 4, Prahy 5 a Prahy 8, kde se připravují projekty jako např. Smíchov City, Rohan City, další fáze Rustonky či revitalizace BB Centra.

Trh se staršími kancelářskými budovami

„Kancelářská budova z technického a technologického po zhruba deseti letech zastarává a její vlastník stojí před rozhodnutím, jaké místo na trhu ji určí. Řada větších projektů ve vyhledávaných lokalitách jde cestou celkové rekonstrukce, které posunují technologický standard budovy na úroveň nově dokončovaných projektů. Jde zejména o investice do vzduchotechniky, chlazení, renovace společných prostor apod. K projektům, které úspěšně obhajují své místo na trhu, patří např. Stará Celnice nebo Praha City Center, oba na Praze 1. Majitelé, kteří neinvestují do modernizace budovy, jsou poté často nuceni snižovat nájem tak, aby částečně kompenzovali rozdíl v poskytovaném technickém standardu,“ dodává Pavel Kašík, vedoucí Oddělení projektových a developerských služeb poradenské firmy JLL.